Ortodoncija

ORTODONCIJA

Fiksni ortodontski aparati

Imaju osnovnu karakteristiku da ih stomatolog ortodont postavlja i da se do kraja terapije ne mogu ukloniti. Svaki fiksni ortodontski aparat se sastoji od bravica (“breketa”), koje se postavljaju na sekutiće, očnjake i pretkutnjake, zatim od prstenova, koji se postavljaju na kutnjake i od luka, koji povezan sa bravicama i prstenovima. Tokom terapije izmjenjuju se lukovi i dolazi do pomaka zuba. Jedini nedostatak ovih aparata je njihova vidljivost, ali danas postoje i bijele estetske bravice te i bravice u bojama, koje su estetski prihvatljive. Vrijeme trajanja terapije s klasičnim fiksnim aparatima je oko 20 mjeseci, a sa samoligirajućim bravicama terapija je prosječno šest mjeseci kraća i razdoblja između kontrola su duža.

Idealno vreme za terapiju fiksnim aparatima je nakon nicanja i drugih kutnjaka, što je okvirno uzrast od 13 godina. Međutim, ako su prethodni uslovi ispunjeni, fiksni aparat se može nositi i u četvrtoj i petoj deceniji života.

Nakon završene terapije, a kako bi se zadržao ispravljeni položaj zuba, obavezno se nose mobilni aparati ili udlage (retaineri), u početku I prekp dana I noću, a kasnije je pacijenti nose samo noću. Važno je da u toku nošenja fixnog aparata pacijenti redovno dolaze na kontrole kako kod ortodonta tako i kod svog stomatologa, iz razloga što je usljed aparatića na zubima otežano održavanje oralne higijene.

dental-clinic-kovacevic-ortodoncija-1

ZAKAŽITE PRVI PREGLED

Prozirana akrilna mobilna udlaga – Clear Smile Aligner

Metoda za ortodontsko pomjeranje zuba folijama izrađenim pomoću najmodernije 3D tehnologije. Providne ortofolije rješavaju problem nepravilno raspoređenih zuba. Cijeli proces ispravljanja zuba je podijeljen u faze, a posebna pažnja je usmjerena na svaki pokret zuba kako bi se ispoštovala funkcija orofacijalnog sistema i biološka ravnoteža u ustima. Svaka faza predstavlja jednu foliju. Izrađuje se onoliko modela koliko je softver odredio da je potrebno za idealnu poziciju zuba i potrebna pomjeranja, sa tačno određenim rasporedom nošenja.

Ortofolije se mijenjaju svakih 12 do 14 dana, dok zubi ne budu u predviđenom položaju. Njihovim konstantnim nošenjem, oko 20 sati dnevno, vrši se stalan pritisak na zube koji dovodi do njihove korekcije.

Šta dobijate sa korištenjem ortofolije-a:

  • folije su neprimjetne za okolinu,
  • jednostavno se održavaju,
  • lako se skidaju prije konzumacije hrane i pića,
  • kontrolni pregledi kraće traju,
  • ne iritiraju sluznicu,
  • pružaju potpuni komfor pri nošenju.

KONTAKTIRAJTE NAS I ZAKAŽITE TERMIN