Preventivna stomatologija

ZAŠTO JE BITNA PREVENCIJA?

Preventivna stomatologija

Preventivna stomatologija podrazumjeva skup postupaka koji imaju za cilj održavanje oralnog zdravlja na najvišem nivou, tj. sprečavanje oboljenja zuba i okolnih tkiva.

Stara narodna poslovica kaže:

Bolje je sprečiti nego lečiti.

dental-clinic-kovacevic-preventivna-stomatologija-1

Fluorisanje zuba:

Fluoridi su minerali koji imaju izuzetno važnu ulogu u efikasnom sprečavanju pojave karijesa i liječenju početnog karijesa. Fluoridi jačaju gleđ zuba i u periodu kada zubi tek niču. U organizam se unose kroz hranu, vodu ili tablete fluora.

Ako vaše dijete spada u rizičnu grupu, preporučujemo profesionalno nanošenje fluorida na iznikle zube u cilju spijrečavanja početnih karijesa. Aplikacija fluorida je jednostavan, kratak i bezbolan postupak koji se ponavlja 2 do 3 puta godišnje.

Zalivanje fisura:

Zalivanje fisura je veoma važna preventivna mjera kod zaštite zuba od karijesa. Na taj način se stvara štit preko gleđi zuba i sprečava prodor i zadržavanje ostataka hrane. Preporuka je da se ova preventivna mjera radi na mliječnim i na stalnim zubima.

ZAKAŽITE PRVI PREGLED

Uklanjanje mekih i čvrstih naslaga:

Meke naslage (zubni plak):

Meke naslage predstavljaju sve organske materije na površini zuba nastale poslije njihovog nicanja. Njihovim taloženjem na zubnoj gleđi vremenom dolazi do nastanka zubnog kamenca.

Zubni kamenac je najveći neprijatelj zdravlja zuba. Vidljive, a nimalo privlačne naslage na zubima izazivaju karijes, parodontopatiju i neprijatan zadah. Upravo zbog toga je skidanje zubnog kamenca neophodan, brz i bezbolan proces u interesu očuvanja zdravih i blistavih zuba. Nakon skidanja kamenca, zubi se poliraju specijalnim pastama na koje zubni kamenac teško prianja, a zubna površina postaje glatka i sjajna.

Praćenje smene zuba:

Za pravilan rast i razvoj zuba i vilica vašeg mališana veoma je važno praćenje smene zuba od strane stomatologa. Preporučujemo redovne stomatološke preglede na svakih 4-6 mjeseci. Samo stomatolog može da otkrije minimalne kariozne promenene na zubićima vašeg deteta, koje, ukoliko se na vrijeme ne saniraju, mogu za posljedicu imati rani gubitak zuba. Svaki prevremeno izgubljeni zub predstavlja potencijalni uvod u brojne nepravilnosti, koje u kasnijem periodu često zahtjevaju dugotrajnu terapiju.

Zubni plak:

Zubni plak, koji se taloži na zubnoj gleđi vremenom stvara zubni kamenac. Zubni kamenac je najveći neprijatelj zdravlja zuba. Vidljive, a nimalo privlačne naslage na zubima izazivaju karijes, paradentopatiju i neprijatan zadah. Zato je skidanje zubnog kamenca neophodan, a brz i bezbolan proces u interesu očuvanja zdravih i blistavih zuba. Nakon skidanja kamenca, zubi se poliraju specijalnim pastama na koje zubni kamenac teško prianja, a zubna površina postaje glatka i sjajna.

KONTAKTIRAJTE NAS I ZAKAŽITE TERMIN